Na rynku do kupienia są dostępne gotowe roślinne produkty, których można użyć zamiast jaj do przyrządzanych potraw. Jednak wegańskie zamienniki jajek to także nasiona czy owoce, które prawdopodobnie masz w domu i szybko wymienisz na nie jajeczny składnik w ulubionym daniu!
“Czego używasz zamiast jajek?” – często słyszysz to pytanie? Zazwyczaj ludzie są zdziwieni, kiedy okazuje się, że wegańskich zamienników jest naprawdę wiele. Można dobierać je w zależności od tego, czy potrawę przygotowujemy na słodko, czy na wytrawnie. Na polskim rynku jest coraz więcej gotowych produktów do kupienia stanowiących alternatywę dla jaj. Zanim się pojawiły, weganie doskonale radzili sobie samodzielnie, odpowiednio dobierając naturalne produkty, które doskonale nadają się jako składnik zastępujący jaja, ich właściwości wiążące, konsystencję, a nawet smak.
Zamień jajka na nasiona!
Siemię lniane i nasiona chia to najpopularniejsze roślinne zamienniki jaj. Doskonale wiążą składniki w daniach. Trzeba je wymieszać w proporcji 1:3 z wodą, najlepiej ciepłą. Na 1 jajo składa się łyżka stołowa nasion + 3 łyżki wody. Takie połączenie należy dobrze wymieszać lub zblendować i odstawić na chwilę, aby nasiona wchłonęły wodę.
Musy owocowe w roli jaj
Najbardziej zaskakujące jest zastosowanie owoców zamiast jajek. Można się zdziwić, jak świetnie sprawdzają się w roli spoiwa w potrawach! Oczywiście najlepiej dodawać je do dań w wersji „na słodko”, jak: gofry, ciasta, racuchy czy naleśniki. To jednoskładnikowa, roślinna alternatywa dla jaj. Zamiast 1 jajka można wykorzystać ⅓ rozgniecionego banana, ⅓ szklanki musu z jabłka, dyni lub w wersji warzywnej – mus z batata.
Uniwersalne płatki owsiane
Praktycznie w każdej potrawie jajka można zastąpić płatkami owsianymi. Wykorzystuje się je w tym celu w całości lub drobno zmielone. Wystarczy dodać do łyżki płatków 2 łyżki ciepłej wody i odczekać chwilę, aż dobrze ją wchłoną. Świetnie sprawdzą się w naleśnikach, ciastach, ale także w kotletach.
Mniej popularne, ale bardzo skuteczne
Agar-agar, który w diecie wegańskiej wykorzystuje się do przyrządzania galaretek, bardzo dobrze sprawdzi się także w wersji roślinnego zamiennika jaj. Zamiast 1 jajka można użyć łyżkę stołową agaru wymieszanego w proporcji 1:1 z wodą. W wypiekach jajko zastąpi na przykład mąka z tapioki, wymieszana z wodą w proporcji 1:2, a więc łyżka mąki i dwie łyżki wody.
Konsystencja i smak
Aquafaba, czyli woda z ciecierzycy (najlepsza z puszki), ubija się ją podobnie jak białko jaja. Dzięki temu można uzyskać składnik do przygotowania bezy. Poza tym roślinne, ubite „białko” nada doskonałej konsystencji wszelkim musom, naleśnikom, czy omletom. Z aquafaby przygotowuje się też wegański majonez. Jedno jajko zastąpią 3 łyżeczki aquafaby.
Pastę (bez)jajeczną można przygotować blendując tofu, awokado lub ugotowaną ciecierzycę z dodatkiem kala namak, czyli czarnej soli. Nadaje ona potrawom jajecznego aromatu, który (w zależności od dodanej ilości) będzie bardzo wyraźny lub lekko jajeczny.
Wegańskie zamienniki jajek dostępne na rynku
Na polskim rynku do kupienia jest coraz więcej wegańskich zamienników jajek w postaci gotowych mieszanek. Najłatwiej dostać je w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W składzie mają najczęściej skrobię kukurydzianą, mąkę z grochu, błonnik roślinny, mąkę z łubinu. Zawartość różni się (w zależności od producenta) ilością składników i substancji zagęszczających.
Przykładowe wegańskie alternatywy jaj, dostępne do kupienia jako gotowe produkty:
Składniki: mąka z łubinu (55%), skrobia kukurydziana, maltodekstryna, zagęszczacz: mączka chleba świętojańskiego, sól morska, kurkuma.
Składniki: mąka łubinowa, skrobia kukurydziana, maltodekstryna, substancja zagęszczająca: mączka z chleba świętojańskiego, sól morska, kurkuma.
Składniki: mąka kukurydziana, białko lnu, białko słonecznika, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego.
Składniki: mąka z grochu, koncentrat białka grochowego, mąka z ciecierzycy, błonnik roślinny, ekstrakt drożdżowy, sól czarna himalajska, naturalne substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, barwnik naturalny: karoteny roślinne, aromat naturalny.
Składniki: skrobia kukurydziana, substancja zagęszczająca: E464 i E461, barwnik: betakaroten.
Bezgluten Zamiennik jajka niskobiałkowy
Składniki: skrobia kukurydziana, substancje zagęszczające: hydroksypropylometyloceluloza, karboksymetyloceluloza; barwniki: karoteny.