
Obowiązkowy dip na każdej imprezie, dodatek do kanapek, zapiekanek, a nawet pizzy. Jeśli raz go spróbujesz, już zawsze będzie Ci towarzyszył. Przepisów na ser z ziemniaka jest przynajmniej kilka, ale baza jest zawsze ta sama: gotowane ziemniaki, olej i płatki drożdżowe, które nadają sensu tej potrawie. Jako dodatek pojawiają się zwykle zamiennie: marchewka, dynia, nerkowce, często ząbek czosnku, cebulka podsmażona lub suszona, olej kokosowy, ocet, dowolne przyprawy. Świetnie sprawdza się papryka wędzona, która nadaje lekko “chedarowego” aromatu – tak samo wersja z dodatkiem batata. Ser można zamrozić, a następnie zetrzeć na tarce, na pizzę lub zapiekanki.
Przygotowanie dipu to tylko kilka minut (+ czas gotowania ziemniaków i marchewki). Wybrany zestaw składników miksuje się w blenderze kielichowym lub ręcznie. Ważne, aby ziemniaki były jeszcze ciepłe, dzięki temu konsystencja będzie kremowa, gładka i spójna.
Najprostszy przepis na ser z ziemniaka to:
- 3 ziemniaki ugotowane (jeśli są bardzo duże, to 2 wystarczą), ważne, aby były zaraz po ugotowaniu, jeszcze mocno ciepłe,
- jedna marchewka ugotowana,
- pół szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych (jeśli dip będzie za mało serowy – można dodać trochę więcej),
- ⅓ szklanki neutralnego oleju (może być rzepakowy),
- kilka łyżek bulionu lub wody (w zależności od konsystencji i komfortu blendowania),
- szczypta soli,
- dowolne przyprawy np. papryka słodka, papryka wędzona, po pół łyżeczki.
Sprawdza się na ciepło i na zimno. Wspaniale smakuje i nie jest to produkt wysoko przetworzony. Zakochasz się w nim! Smacznego;-)
Płatki drożdżowe kupisz tutaj.