Dodaj ofertę

Ser z ziemniaka

ser z ziemniaka

Obowiązkowy dip na każdej imprezie, dodatek do kanapek, zapiekanek, a nawet pizzy. Jeśli raz go spróbujesz, już zawsze będzie Ci towarzyszył. Przepisów na ser z ziemniaka jest przynajmniej kilka, ale baza jest zawsze ta sama: gotowane ziemniaki, olej i płatki drożdżowe, które nadają sensu tej potrawie. Jako dodatek pojawiają się zwykle zamiennie: marchewka, dynia, nerkowce, często ząbek czosnku, cebulka podsmażona lub suszona, olej kokosowy, ocet, dowolne przyprawy. Świetnie sprawdza się papryka wędzona, która nadaje lekko “chedarowego” aromatu – tak samo wersja z dodatkiem batata. Ser można zamrozić, a następnie zetrzeć na tarce, na pizzę lub zapiekanki.

Przygotowanie dipu to tylko kilka minut (+ czas gotowania ziemniaków i marchewki). Wybrany zestaw składników miksuje się w blenderze kielichowym lub ręcznie. Ważne, aby ziemniaki były jeszcze ciepłe, dzięki temu konsystencja będzie kremowa, gładka i spójna.

Najprostszy przepis na ser z ziemniaka to: 

  • 3 ziemniaki ugotowane (jeśli są bardzo duże, to 2 wystarczą), ważne, aby były zaraz po ugotowaniu, jeszcze mocno ciepłe,
  • jedna marchewka ugotowana
  • pół szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych (jeśli dip będzie za mało serowy – można dodać trochę więcej), 
  • ⅓ szklanki neutralnego oleju (może być rzepakowy), 
  • kilka łyżek bulionu lub wody (w zależności od konsystencji i komfortu blendowania), 
  • szczypta soli,
  • dowolne przyprawy np. papryka słodka, papryka wędzona, po pół łyżeczki.

Sprawdza się na ciepło i na zimno. Wspaniale smakuje i nie jest to produkt wysoko przetworzony. Zakochasz się w nim! Smacznego;-)

Płatki drożdżowe kupisz tutaj.

Poprzedni post
Wegańska alternatywa skóry
wegańska maślanka Następny post
Wegańska maślanka